Hopp til hovedinnhold

Smaksatt: Pølseviser

Torsdag 7. desember kl. 19.

Velkommen til et Smaksatt i gledens, syndens og humorens tegn! Blant skillingsvisene som Helge Væringsaasens samla er det mye godt å ta av. I kveld er det pølsevisene som skal til pers. Benjamin Kippersund disker opp med sang og musikk, mens vi serverer et måltid som er temaet verdig - pølsefest!

Helge Væringsaasen samlet på så mangt, og mye av det finnes nå i Glomdalsmuseets magasiner. De 50 000 trykte og håndskrevne visene og prosatekstene som vi regner som skillings- og leilighetstrykk er særlig imponerende. Vi daterer dem fra 1600-tallet og fram til ca. 1900. Nå har viseekspert Benjamin Kippersund gått løs på et av de mer spesielle temaene blant disse, nemlig pølsevisene. 

Den norske forteller- og sangtradisjonen er langt fra så bluferdig som den har vært forsøkt framstilt opp igjennom. I kveld fokuserer vi på den smale sjangeren pølseviser. Her får gubber og kjerringer, bygdedyr og øvrighet passet påskrevet i svært kreative ordelag. Hvem som skrev visene forblir nok en hemmelighet, men hva som skjedde mellom husets vegger, naboer, rivaler og elskere, det forbeholdt dikterne seg retten til å fantasere helt fritt om. ​

Du trodde kanskje fortidas humor var tilkneppet og bluferdig? Vel, la oss si det sånn: Etter denne kvelden vil du få nyansert det synet det synet. 

Vi serverer et måltid som er temaet og førjulstida verdig. Velkommen til et julebord med løs snipp og god mat i humorens, gledens og den historiske ryktebørsens tegn.

Les mer om den unike samlinga med skillingstrykk her.

Du møter:
Benjamin Kippersund, sanger og musiker
Laila Bækkevold, kulturviter og formidlingsleder ved Glomdalsmuseet
Sølvi Westvang Skirbekk, museolog og formidler ved Glomdalsmuseet

Om Benjamin Kippersund:

Benjamin er en visespesialist på Norsk populærmusikk fra før 1960. Med ukulele og sang som hovedinstrument har han siktet smalt, men truffet bredt over hele Østlandet. Gjør deg klar for en god latter når Benjamin varter opp med historiens udødelige slageree.

Billetter (kun forhåndssalg):

Ordinær: 350,-
Billett honnør: 300,-
Tilleggsbillett for innehavere av årskort: 250

Alle billettkategorier inkluderer et deilig måltid. Vann serveres til måltidet. 

Mineralvann, øl og vin kan kjøpes utenom. 

  • 1/1