Fjellsetra
Fra fjellregionen Nord-Østerdalen har vi seterstue fra Follandsvangen i Alvdal, seterfjøs fra Milskiftet, Tynset, og løe fra Tømmerøya i Folldal. Disse tre bygningene ble tatt ned i 2019, fordi de var plassert der det nye fellesmagasinet for Anno Museum og Norsk Skogfinsk Museum skal bygges. De er for tiden under restaurering og vil settes opp i løpet av 2022 rett sør for Grasbergsetra. Med dette vil Glomdalsmuseet få alle fire setrene plassert sammen i ei flott setergrend.
- 1/3
Seterstue fra Follandsvangen, Folldal. - 2/3
Fjøs fra ?? - 3/3
Løe fra Tømmerøya
Skogssetrene
Skogssetrene er representert ved seterhus fra Elverum. Eldhuset og fjøset fra Søbergsetra tilhørte Nordre Søberg i Heradsbygda. Grasbergsetra er også fra Elverum. I tillegg til seterstua og et fjøs, står det også en seterlåve som er fra Borgåsen på tunet.
Søbergsetra ble tatt ned i 2019, og er nå restaurert og gjenoppført noen hundre meter lengre vest på området, mellom Grasbergsetra og Melgårdsetra.
- 1/5
- 2/5
- 3/5
- 4/5
- 5/5
Storgårdssetra
Seterfjøset fra Rokkdalen, Ytre Rendal, var utgangspunktet for det som skulle bli storgårdsseter. Imidlertid ble museet tilbudt Melgardssetra i forbindelse med etableringen av skytefeltet i Åmot. Seteranlegget ble flyttet hit i 2008. Det består av seterstue med eldhus og melkebu, og fjøs. Fjøset har en grunnflate på 243 m2, og er av de største i sitt slag.
- 1/6
Melgårdssetra om vinteren - 2/6
Seterstua på Melgårdssetra. - 3/6
Seterstua på Melgårdssetra sett fra nord vest. - 4/6
Seterstua på Melgårdssetra sett fra sør. Utbygget rommer mjølkebu. - 5/6
Fjøset på Melgårdssetra. - 6/6
Melgårdssetra om høsten sett fra nordøst.