Hopp til hovedinnhold

Påsketradisjoner

Denne utstillingen er tatt ned.
17. mars åpner en utstilling som viser påsketradisjoner i forskjellige religioner og hvordan den feires i forskjellige land.

 • Bilde av to kvinner en påske på Myklebysetra. Fra venstre: Gudrun Hartvigsen og Karen Gundersen. Eier av foto:Stor-Elvdal Historielag.
  Påske på Myklebysetra. Kvinner fra venstre: Gudrun Hartvigsen, Karen Gundersen. Eier av foto:Stor-Elvdal Historielag.

Tro, egg og ferietid!

Påsken er kirkeårets viktigste høytid og har lange tradisjoner i mange land. Pesach er hebraisk for påske og er jødenes eldste og viktigste festdager. I tillegg er feiringen ikke bare en kirkelig høytid. Det er vinterens siste ferie og representerer overgangen mellom vinter og vår. Før markerte den en pause, mellom vinterarbeidet og vårarbeidet. 

Mye av det vi forbinder med påske i dag, som påskeegg, påskehare, påskekort, påskelam, påskekrim, påskepynt og tur til påskefjellet er tradisjoner som ble etablert i løpet av 1900-talet, og særlig i mellomkrigstiden. 

 • Pysanka egg, tradisjonelle ukrainske egg som er rikt dekortet.
  1/1
 • Et gammelt påskekort dekorert med en kylling, gåsunger og sommerfugl. På kortert står det "God påske!".

Felles for de ulike påsketradisjonene er egget, og utstillingen viser et stort antall ulike dekorert egg, i tillegg til å fortelle om de ulike religiøse og regionale påsketradisjonene.

Utstilling var på Norsk Folkemuseum i 2018 og mye av utstillingen er lånt derfra.   

I forbindelse med utstillingen vil det være påskeverksted 6.-7.april og 13.-22.april hvor store og små besøkende kan prøve seg som dekoratører av egg eller lage annen påskepynt. 

 • Pasjonsviser som illustrerer Jesus' lidelseshistorie. Jesus på korset er omgitt av en urskive og bilder som viser historien time for time gjennom Langfredag, fra seks om morgenen til seks om kvelden
  1/1
  Pasjonsviser som illustrerer Jesus' lidelseshistorie. Jesus på korset er omgitt av en urskive og bilder som viser historien time for time gjennom Langfredag, fra seks om morgenen til seks om kvelden. Foto: Emir Curt
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2