Hopp til hovedinnhold

Latjo drom

Romanifolkets/taternes kultur og historie i Norge er en av de store satsingene på Glomdalsmuseet. Blant annet en utstilling, som er en av museets største attraksjoner.

Utstillingen Latjo Drom

  • Kniv laget av romanofolket/tatere, oftre kalt taterkniv. Ordet «taterkniv» er et godt samlebegrep, og alle knivinteresserte vet straks at det er snakk om en kniv laget på «tatermåten» med taternes tradisjonelle form, detaljer, materialer, teknikker og utførelse.
    1/1

Utstillingen åpnet våren 2006 og viser romanifolkets/taternes kultur og historie i Norge. Utstillingen er laget i samarbeid med representanter for romanifolket/taterne, og er en bredt anlagt presentasjon av denne nasjonale minoriteten. En mindre del handler om overgrep og statens fornorskningspolitikk.

Norge har vært flerkulturelt i mange hundre år. Fra å være et tradisjonelt folkemuseum er Glomdalsmuseet i stadig større grad en formidler av vårt flerkulturelle samfunn. Nasjonale minoriteter som skogfinner og sørsamer har vært en del av museets formidling gjennom flere tiår. I utgangspunktet var begrunnelsen for å sette i gang arbeidet med en utstilling for romanifolkets/taternes kultur og historie, at norsk kulturhistorie ikke er komplett uten at denne folkegruppen også er med.

Romanifolket/taterne ønsker at det i utstillingen fokuseres på det positive, på det gode humøret (som gjorde slitet og den daglige kampen lettere å bære), på håndverkstradisjonen, samholdet, musikken, de gode historiene, og alle strategiene de brukte for å overleve.

Utstillingen er tilgjengelig hele året i museets hovedbygning.


    Museum24:Portal - 2025.04.08 / v2.0.7.3
    Grunnstilsett-versjon: 2