Jeg ble født i 1938. Jeg var eldst i søskenflokken og hadde tre yngre søstre. Min far hadde strikkeri og min mor systue.
Jeg bodde hjemme fram til 1952, da jeg begynte å studere elektroteknikk. Det var skole hver dag unntatt søndag, og på fritiden holdt jeg ofte på med friidrett eller fotball.
Jeg var ferdig utdannet i 1956 og begynte som praktikant ved byggingen av et varmekraftverk. Det skulle bli Ungarns største, og lå i Tiszaújvàros, øst i landet.
Ved kraftverket jobbet vi skift fra seks om morgenen til seks om kvelden, hver dag unntatt lørdag.
Lyden av overmakt
3. november 1956 var jeg på jobb. Plutselig hørte vi mye støy og bråk. Kraftverket lå like i nærheten av hovedveien mellom Sovjetunionen og Ungarn.
Det var lyden av 3000 tanks og 150 000 soldater på vei inn mot hovedstaden Budapest som vi hørte. De var på vei for å støtte det kommunistiske styret i kampen mot opprørere, som krevde politisk frihet og sovjetiske styrker ut av landet.
Soldatene skulle også erstatte sovjetiske styrker som hadde vært i landet lenge. Jeg tror det var fordi soldatene var blitt for vennligsinnede mot ungarere.
Samme natt ble byen bombet. Jeg var 18 år og med i oppstanden og plassert på en vaktpost. Heldigvis kom ikke russerne nær min vaktpost, og jeg slapp å delta i kamp.
Frykt og frihet
Vi visste at det kommunistiske styret ville straffe dem som hadde deltatt i opprøret. Det var loggført at jeg hadde deltatt, selv om jeg ikke hadde vært i direkte kamp. Jeg fryktet for hva som ville skje med meg når opprøret var over.
Med Sovjetunionens støtte var det helt klart at kommunistene ville ta kontroll over landet igjen. Under deres styre var det liten frihet. Man måtte ha partiboka i orden og ha den rette politiske holdningen for å ha en lovende framtid.
Tanken på frihet, i tillegg til frykten, var en sterk drivkraft da jeg bestemte meg for å flykte. Vi måtte flykte fortest mulig, før det kommunistiske styret fikk kontroll over opprørerne.
Flukten
Vi var tre barndomsvenner som var med i opprøret og som måtte rømme. Oppstanden varte fra 23. oktober til 4. november, og i denne perioden var det kaotisk i landet. Få var på jobb.
Vi bestemte oss for å da til Budapest, 160 km unna. Der overnattet vi før vi tok toget til den østerrikske grensen. Vi reiste gratis, for det kom ingen konduktør. Antakelig var det ingen på jobb.
Vi kunne ikke ta toget over grensen, men måtte loses over til fots. Det var nesten bare flyktninger om bord, og på siste stopp før grensen gikk derfor nesten alle passasjerene av toget.
Grensen mellom Østerrike og Ungarn var minelagt, derfor var vi helt avhengig av en los.
Over grensen
Det var heldigvis enkelt å finne en los på stasjonen. Jeg husker ikke hvor mye vi betalte, men han fikk all pengene våre. Vi hadde uansett ikke bruk for ungarske penger når vi kom til Østerrike.
I tillegg til miner hadde kommunistene satt opp piggtrådgjerde og ryddet grensen for trær. Det var også et vakttårn der vi krysset grensen, men på grunn av den kaotiske tilstanden i landet var det ubemannet.
Jeg tror vaktene hadde gått fra postene fordi de var på folkets side, og ikke ville hindre dem i å rømme. Vi var heldige som flyktet så tidlig under opprøret.
Senere, da kommunistregimet fikk kontrollen tilbake, ble det vanskelig å krysse grensen.
I flyktningleir
Vi kom oss trygt over til Østerrike og mottaksleiren Nickelsdorf rett ved grensen. Vi ble raskt flyttet videre til en leir i Mödling. Der ble vi nesten en måned, fram til 19. desember.
Til leiren kom en norsk delegasjon som orienterte om Norge og at ungarske flyktninger var velkomne dit. Norge trengte fagfolk til å bygge opp landet etter krigen, og vi som hadde utdannelse, var spesielt ønsket.
Jeg visste nesten ingenting om Norge, annet enn det jeg hadde lært på skolen. Opprinnelig tenkte jeg å da til Tyskland eller Sveits, men jeg dro til Norge fordi det ikke var ventetid.
Jeg kom til en sivilforsvarsleir utenfor Skien rett før jul, og allerede 4. januar var jeg i arbeid hos Tønsberg kommunes e-verk.
I utstillingen på Glomdalsmuseet kan du se hvordan det har gått med Istvan etter flukten.