Hopp til hovedinnhold

Hovudplagg og hårmote i folkedrakt og bunadbruk

NB! Arrangementet har funnet sted
Glomdalsmuseet
22. juli 2024
Forløpig tidspunkt

Utstillingen «Hovudplagg og hårmote i folkedrakt og bunadbruk» er en vandreutstilling som er laget i regi av Norsk Folkedraktforum  i 2022. 

Utstillingen har etter åpningen på Stiklestad vært på reise rundt om i Norge, og kommer nå til Anno museum Glomdalsmuseet og Trysil.

Utstillingen vil bli åpnet på Glomdalsmuseet i uke 30 (nærmere informasjon om åpningen kommer). Den vil stå på Glomdalsmuseet i juli og august før den flyttes til Trysil og står der to uker. 

I den originale utstillingen er Sør- Østerdal representert med to typer damelue sydd i fire variasjoner. Nord-østerdal er representert med to dameluer og to herreluer. 

Når utstillingen kommer til Glomdalsmuseet vil vi komplettere med herreluer som vi ikke rakk å rekonstruere til den originale utstillingen.

Utstillingen forøvrig er luer fra ulike steder i Norge fra nord til sør. 

Tekst fra utstillingskatalogen:

Eit av måla med prosjektet (utstillingen) er å få hovudplagget i aktivt bruk i samsvar med tradisjon. Den praktiske gjennomføringa har skjedd ved innsamling/registrering og ved systematisering av det som tidligare er registrert. Gjennom rekonstruksjon med den opprinnelige håroppbindinga har vi da kunna skapa oss eit bilde som vi no prøver å vise gjennom denne utstillinga. 

Prosjektet har ei todelt målsetting: 

1 informere og dyktiggjere bunadsprodusenter og bunadbrukarar om hovudplagg

2 informere barn og unge om hovudplagg og håroppbinding som del av ein draktskikk.

Bidragene fra Sør- Østerdal ble jobbet fram av en hodeplaggkomité som senere har blitt formalisert gjennom å starte foreningen Sør-Østerdal Drakthistorielag som viderefører prosjektet med å rekonstruere gamle draktdeler i Sør- Østerdal. 

Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2