Hopp til hovedinnhold

Fra vogge til grav

Gjennom livet går vi igjennom ulike faser. og gjennom historien har vi mennesker laget ulikeritualer for å markere disse overgangene. I denne utstillingen ser vi nærmere på de fire store overgangsritualene som utføres ved starten på livet, overgang til voksenlivet, bryllup og død.

  • Bilde av utstillingen Fra vogge til grav som handler om ulike overgangsriter som feires i Innlandet
    1/5
  • Bildet fra utstillinga Fra vogge til grav. På bildet ser du en vogge, en brit mala-pute, et dåpslys og dåpsluer.
    2/5
  • BIldet fra utstillinga Fra vogge til grav. Her ser du et konfirmasjonssjal fra 1865 og en salmebok fra 1844, et bilde av en rånebil, bind, snus, en monsterdrikk og en russelue - alle kjente elementer i ungdomstida.
    3/5
  • På bildet ser vi russ fra Hamar katedralskole samlet til russedåp tidlig på morgenen 17. mai 1954. Det ble servert en blanding av tran og sprit.
Foto: Normann Fotoatelier/Anno Domkirkeodden
    4/5
    Foto: Normann Fotoatelier/Anno Domkirkeodden
  • Bilde av utstillinga Fra vogge til grav. På bilde ser du en sort kiste, den jødiske gravlunden i Oslo, en begravelseskrans i sølv og en mulimsk gravmarkør
    5/5
  • Bildet viser filmbordet i utstillingen Fra vogge til grav, hvor man kan se korte filmer om ritualer rundt fødsel, om å bli voksen, bryllup og død.

Utstillingen viser hvordan de ulike ritene feires eller markeres i ulike trosretninger her i Innlandet fylke. I sentrum av utstillingen er det et stort bord med fire filmer, en om hver rite. Her kan du lære med om katolsk dåp, Human-etisk konfirmasjon, thailandsk bryllup og muslimsk begravelse.

At et nytt barn kommer til verden, er stor stas. Ikke bare har familien fått et nytt medlem, men i årene som kommer skal det nye mennesket også innlemmes i en rekke andre fellesskap. 

Overgangen fra barn til voksen markeres i de fleste kulturer. For noen betyr det at de regnes som voksne i menigheten, for andre markerer seremonien deres første selvstendige valg i livet.

Giftermål er ikke bare en forening mellom to mennesker, men berører også familie og venner. Den romantiske kjærligheten er ofte et ideal, men selv ikke i dag står man alltid fritt til å gifte seg med hvem man vil. 

Det eneste som er sikkert i livet er at vi en gang skal dø. Temaet døden blir av mange beskrevet som det siste tabuet. Tidligere hadde folk mindre å stille opp med når noen ble syke eller skadet, og man fikk døden tettere på seg. Har vi større avstand til døden i dagens samfunn, enn de hadde før? 

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2