Hopp til hovedinnhold

Det sanselige 1700-tallet

Opplev hvordan 1700-tallet var for de menneskene som levde da, og se hvordan dette fascinerende århundret satte spor i vår egen samtid. Utstillingen er en sanselig opplevelse som passer for både barn og voksne.

En engasjerende utstilling om et helt spesielt århundre

Opplev hvordan folk som levde på 1700-tallet sanset omgivelsene de levde i: Hva de så rundt seg, hørte av lyder, smakte, luktet og kjente. For å sette sanseopplevelsene i ett større perspektiv er de satt i sammenheng med tidlig globalisering, sjøveis handel og vår egen regions særtrekk.

  • Parfymeflaske
    Parfymen 4711 har blitt produsert i Køln siden 1792, og må kunne sies å være av en de gode duftene fra det århundret. Emir Curt, Anno Glomdalsmuseet

Verden kommer til Østerdalen og Solør

1700-tallet var århundret da mange flere enn tidligere fikk tilgang til varer fra hele verden. Også hit til Østerdalen og Solør kom det kaffe, te, tobakk og eksklusive stoffer. Kontakten mellom verdensdelene økte, skip med folk og handelsvarer krysset verdenshavene. Selv om Norge var en eksotisk plass i utkanten av Europa var vi også en del av dette.

Fra norske havner skipet vi tømmer, kobber, jern og fisk ut i verden. Tilbake kom krydder, luksuriøse stoffer, te, porselen og tobakk! Men selv om nye og luksuriøse varer var mulig å få tak i var det kun de rikeste som hadde råd til dem. For de aller fleste familier var det fortsatt gården og familien selv som produserte det meste av maten.

Fram til dette århundret hadde folks klær vært laget av ganske grove tekstiler, som ull og lin. Men utover 1700-tallet blir det mulig å skaffe mye og glatte stoffer som silke og bomull. Fram til nå har polstrede stoler og sofaer med myke puter og rygger vært for de få. Det er fortsatt en luksus bare noen få kan unne seg, men det blir vanligere også i vårt område. Moten ved ved hoffene setter dype spor i motehistorien. Visste du at det er i denne tida Sør-Østerdalsbunaden for kvinner og Østerdalsbunaden for menn har sitt opphav?

I Glomdalsmuseets samling

I vår samling finnes en rik variasjon av hus og gjenstander fra 1700-tallet. Noen gjenstander finner du i utstillingene "Det sanselige 1700-tallet" og "Form". Friluftsmuseet har mange hus som sto eller ble bygget på 1700-tallet. Vil du se mer fra samlingen kan du gjøre det på www.digitaltmuseum.no. Her er et utvalg:

  • Portrett av festningskommandant Gelhorn ved Christiansfjeld festning.
    Joachim Fredrik von Gelhorn (1659-1736), kommandant ved Christiansfjeld festning i Elverum i perioden 1720-1727. Burny Iversen, Anno Glomdalsmuseet | Terningmoen

Om utstillingen

Det sanselige 1700-tallet er basert på en idé av Tidvis.

Store tekstplakater: Tidvis

Bearbeiding, installasjoner, gjenstander og andre tekster: Glomdalsmuseet

Lokal prosjektgruppe: Sølvi Westvang Skirbekk (prosjektleder), Laila Bækkevold (gjenstandansvarlig)

Tekster og gjenstander: Ola Mørkhagen, Sølvi Westvang Skirbekk, Laila Bækkevold, Christine Furuberg, Thomas Øian Mårud, Zara Vigardt.

Montering, lys: Tom André Haugen, Vidar Høistad

Illustrasjoner og markedsmateriell: Annos kommunikasjonsavdeling ved Gabriel Engdal 

Trykkeri: Flisa Trykkeri

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2