Hopp til hovedinnhold

Becky forteller ­flyktningenes historie

Becky Bakr Abdullah er medierådgiver for Flyktninghjelpen. Hun har jobbet 1 1/2 år i Irak, i forskjellige ­flyktningleirer for internt fordrevne og syriske ­flyktninger.

  • Becky Bakr Abdullah, medierådgiver for Flyktninghjelpen, står foran en flyktningleir
    1/1
    Becky Bakr Abdullah er medierådgiver for Flyktninghjelpen.

Jobben min er å formidle hvordan krig, konf­likt og naturkatastrofer påvirker de sivile. 

Akkurat nå er det 11 millioner mennesker som trenger humanitær hjelp i Irak. Flyktninghjelpen er tilstede dag og natt og tilbyr nødhjelp i leire som er svært nær frontlinjene. 

Dette betyr at vi daglig møter mennesker som er i sitt livs største krise og som har mistet alt de eier. Selvfølgelig gjør det inntrykk, og dette er definitivt en jobb du tar med deg hjem. 

Mine foreldre var selv ­flyktninger en gang, og deres historie har påvirket meg gjennom hele oppveksten. Det har nok motivert meg til denne jobben.

“Mennesker på f­lukt har behov for å skape normalitet igjen”

Livet i en leir er tøft. I Irak er det iskalde vintre med snø og storm, og om sommeren er det opp mot 50 varmegrader. 

Folk i leirene har mistet alt, men det går ikke lang tid før de begynner å ordne rundt teltene. De lager hager og handlegater og det danner seg små nabolag. 

Noen forelsker seg, og plutselig blir det bryllup. Da blir hele leiren invitert. Mange barn og unge på ­flukt har ikke hatt tilgang til skole i ­flere år. 

I IS-kontrollerte områder har terroristene bestemt pensum og lærer elevene om hellig krig. De foreldrene som våger, tar ungene ut av skolen i disse områdene, men ikke alle tør. 

Når de kommer til leiren, bruker vi skolen til å bearbeide traumer. Vi har i tillegg vanlig undervisning.

  • Klær som henger til tørk ved siden av telt i en flyktningleir.
    1/1
    Foto: Becky Bakr Abdullah, Flyktninghjelpen. Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen

“Noen av de sterkeste menneskene jeg har møtt er mennesker på ­flukt”

Jeg møter familier som er gjestfrie og deler av det lille de har f­ått utdelt. Krigen har ikke tatt fra dem deres verdier, prinsipper og medmenneskelighet. 

De klarer å smile og fortsatt ha nestekjærlighet og medmenneskelighet etter alt de har gjennomgått.

“Alle familier jeg har møtt ute i felt sier at deres største drøm er å ­få lov til å vende hjem”

Flyktningene fra Syria hadde gode liv før krigen. Mange hadde bra inntekt, og levde i trygghet, omringet av sine kjære. Deres største ønske er å vende hjem. 

De lurer på om hjemmene deres fortsatt står, om familie og venner lever. Flertallet av f­lyktningene på verdensbasis er internt fordrevet eller de har f­lyktet til et av nabolandene. 

En mindre andel velger å dra til Europa, og det er de som har mistet håpet om å vende tilbake til hjemlandet. 

Europa har egentlig tatt en veldig liten andel av de som f­lykter.


Fakta


Flyktninghjelpen er en norsk organisasjon som hjelper mennesker på ­flukt over hele verden. De er til stede i nye og langvarige kriser i over 30 land. De gir blant annet mat, husly, rent vann, rettshjelp, og utdanning. De koordinerer arbeidet i leiren og lærer opp og ansetter f­lyktninger til å drive leirene videre. Flyktninghjelpen har 5000 ansatte over hele verden.

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1