Hopp til hovedinnhold

Helge Væringsaasens gjenstander

Glomdalsmuseet fikk i 1942 en samling på mer enn to og et halvt tusen gjenstander fra arvingene etter Helge Væringsaasen. Dette er ting som Helge Væringsaasen hadde samlet i både inn- og utland. Det mest spesielle er nok lokket til en mumiekiste. Samlingen inneholder også 180 våpen, hvorav en stor del er kammerladningsgevær som i tida omkring unionsoppløsningen skulle ruste ut et forsvarskompani i tilfelle krig med svenskene.

  • Bringeduk GM.011669.
    1/1
    Bringeduk GM.011669

Ellers består samlingen både av praktgjenstander og alminnelig husgeråd. Redskaper, dekketøy og melkestell er blant brukstingene i samlingen. Det er også tydelig at Helge Væringsaasen var opptatt av å samle fine eksempler på norsk folkekunst og draktskikk, og da spesielt objekter som i hans levetid ble ansett å være viktige symboler på norsk kultur. For eksempel kan det nevnes 150 mangletrær pyntet med ulike typer dekorteknikker, både maling, figurskjæring og karveskurd. Utstyr til kjøring med hest er det også mye av, herunder mange vakkert dekorerte høvrer og bogtrær.

Tekstilsamlingen etter Væringsaasen teller 245 draktstykker. Dette er eksempler på folkedrakt fra flere regioner i landet. I stor grad er det takket være Helge Væringsaasen at Glomdalsmuseet har en rikholdig og verdifull samling folkedraktstykker. Dette er blant annet bringeduker, draktliv og trøyer. 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2