Hopp til hovedinnhold

Tjukklefse

  • Bakstkjerring formidler lefsebakst til to barn
    Foto: Eva Refsahl, Anno Glomdalsmuseet

Ingredienser
Ca 24 stk

5 dl kefir- eller kulturmelk
2 egg
4 dl sukker
1 – 1 1/2 ss hornsalt
Ca 1 kg hvetemel
250 g meierismør

Fremgangsmåte
Rør sammen melk, egg, sukker og hornsalt. Smuldre smøret i mesteparten av melet (hold av mel til utbaking), og bland det med melkeblandingen. La deigen ligge kaldt en stund. Da blir den lettere å kjevle ut etterpå.

Del deigen i like store biter og trill dem til kuler, som kjevles ut til 0,5 cm tykkelse. Stekes pent gylne på begge sider på takke eller vanlig stekepanne. De smaker herlig nystekte eller lunkne med meierismør og brunost på! Kan også fryses ned.

Smurning

Ingredienser: 

  •         100 g smør, romtemperert
  •         200 g melis
  •          100 g finrevet brunost
  •          2-3 ss fløte
  •          1 ts vaniljesukker

Riv brunosten fint. Rør sammen romtemperert smør, melis og vaniljesukker, ha i brunost, spe med fløte.

Museum24:Portal - 2024.09.14
Grunnstilsett-versjon: 2