Hopp til hovedinnhold

Smaksatt: Natur og nasjon

Torsdag 11. mai kl. 19.00
Vi setter smak på historien.

I tida rundt 1814 var kunsten vesentlig for oppbyggingen av det nye, demokratiske Norge. Midt i begivenhetene sto malere, forfattere, komponister og andre nasjonsbyggere. Denne vårkvelden vies historien om det selvstendige Norges fødsel, og vi lar Johannes Flintoes kunstnerskap danne rammen om fortellingen.

  • Nasjonalromantisk landskapsmaleri av Johannes Flintoe.

Selve kjernen i kveldens fortelling, er virksomheten til maleren og nasjonsbyggeren Johannes Flintoe (1787-1870). For mange er Flintoe mest kjent for dekorasjonen av Fugleværelset på Slottet i Oslo, men hans liv og kunstnerskap favner langt utover dette rommet.  Pål Sagen har den største samlingen av Flintoes kunst, og den er plassert i hans private museum ved Norsk Kultursenter på Stor-Elvdal Hotell i Koppang sentrum, som Sagen har eid og drevet siden 2014.

Smaksatt er Glomdalsmuseets arrangementsserie av smaksatt historieformidling. Gjennom ord, smak, lyd og bilde fortelles historier om temaer fra nær og fjern fortid.

Du møter:
Pål Sagen, gallerist, foredragsholder og innehaver av den største Flintoe-samlingen. Sagen driver Galleri og Kunsthandel i Bygdøy Allé i Oslo. Her formidler han den norske nasjonsbyggingen i perioden 1814 til 1864. Sagen har i mer enn 30 år samlet på kunst, kart, dokumenter, mynter og bøker som forteller om hvilke verktøy som var i bruk for å bygge opp et land. Alt sammen er plassert i to bygninger på hotelltunet.

Laila Bækkevold, kulturviter og formidlingsleder ved Glomdalsmuseet

Sølvi Westvang Skirbekk, museolog og formidler ved Glomdalsmuseet

Geir Fjeld, kokk og publikumsvert ved Glomdalsmuseet

Billett:
Ordinær: 490,-
Honnør: 400,-
Tilleggsbillett med årskort: 400,-

Inngangsbilletten inkluderer program og måltid.

Norsk Kultursenter har en samarbeidsavtale med ANNO Museum.

Det er under utarbeidelse en rikt illustrert biografi om Johannes Flintoe skrevet av kunsthistoriker Nils Messel. Utgiver er Norsk Kultursenter og Galleri Bygdøy Allé og forlegger er Messel Forlag. Antatt utgivelse er mot slutten av 2023.