Hopp til hovedinnhold
Anna Skavhaugen

Anna Skavhaugen

(1888-1985)

Liten dame med store evnerFoto: Dagfinn Grønoset

Anna Skavhaugen ble født 12. november 1888 på Skavhaugen gård i Nordskogbygda, Elverum, som yngst av seks søsken. Hun startet på Statens kvinnelige Industriskole i 1908. Her gikk hun i klassen for tegning og mønsterkomposisjon. Etter dette jobbet hun i to år hos arkitekt Harald Hals i Kristiania. Hun fortsatte på Haandverks- og Kunstindustriskolen i Kristiania hvor hun fordypet seg i mønsterkomposisjon, frihåndstegning, konstruksjon og ornamentikk, samt fagtegning for møbelsnekkere. Sommeren 1912 deltok hun på sommerkurset ved University of London.

Potteblomster

I 1915 var Anna ferdig med kunst- og håndverksutdanningen, og hun vurderte å søke seg til et rent arkitektstudium. I stedet tok hun seg jobb hos arkitekt Schou i Bergen. Morens død i 1915 gjorde at Anna gav avkall på arkitektdrømmen, og reiste hjem til familien. Etter økonomisk vanskelige år kjøpte hun tilbake og drev gården, og brukte ellers tiden til å hjelpe familie og andre som trengte støtte.  Under krigen tok hun imot venner og barn som trengte mat og beskyttelse. De mange brevene hun etterlot seg bærer bud om stor gjestfrihet og mange venner. 

Gravmonument

Anna var aktiv i mange kulturelle sammenhenger, og hjalp bl.a. elever ved Statens kvinnelige Industriskole med oppgaver innen tekstil.  Hun var svært reiseglad, og hadde førerkort og egen bil allerede i 1925. I 1921 foretok hun en stor Europareise sammen med gode venninner. Her fikk hun utløp for sin store interesse for kunst og arkitektur.  I fire måneder besøkte de Berlin, Dresden, München, Paris, Roma, Napoli, Pompei, Sorrento og Venezia. Hun var en aktiv hobbyfotograf, og skrev dagbok fra reisen. 


Tegning.Svingtrapp

På sine eldre dager gav Anna Skavhaugen støtte til mange samfunnsområder, og takkebrevene tyder på at mange lokale tiltak og virksomheter fikk økonomiske bidrag. Stor er også gaven som ble gitt til Glomdalsmuseet over mange år. Tilsammen er det nesten tre tusen gjenstander fra hennes foreldres og hennes egen tid i museets eie.


Kilde: K. Ulltveit-Moe: Anna Skavhaugen 1888-1985. Alfarheim, 2002