Hopp til hovedinnhold

Elverum kommunes kunstsamling

Helge Væringsaasens samling av bildende kunst utgjør basis i Elverum kommunes kunstsamling. Denne ble gitt som gave til kommunen fra hans datter Ingeborg Svenkerud og hennes to sønner, Halvor og Peer i 1957. Senere har nyere verker blitt innlemmet i samlingen gjennom gaver og innkjøp. Elverum kommunes kunstsamling ble overført til Glomdalsmuseet i 1995 og forvaltes i dag av museet. Et utvalg av verkene er stilt ut i Glomdalsmuseets galleri.

Maleriene fra Væringsaasens samling er alle av gammel dato, noen helt tilbake til 1700-tallet.   Her finner vi bl.a. verker av Gerhard Munthe, Christian Skredsvig, Adolf Tidemand og Gustav Wentzel. Mange av innkjøpene  under Væringsaasen ble gjort for å støtte kunstnere økonomisk i vanskelige perioder. Brødrene Knut og Brynjulf Bergslien bodde i perioder hos Væringsaasen på Korsbakken, og ble et bindeledd mellom Væringsaasen og kunstmiljøet. 

Av nyere tilskudd til samlingen finner vi arbeider av bl.a. Kai Fjell, Arne Bendik Sjur, Johs Rian og Søren Steen-Johnsen.  • 1/4
  • 2/4
  • 3/4
  • 4/4