Hopp til hovedinnhold

Kongens nei

En utstilling om de historiske hendelsene som fant sted tre dager i april 1940.

  • Portrett av Kong Håkon VII.
    1/1

9. TIL 11. APRIL 1940 var skjebnesvangre dager for Norge. Konge, storting og regjering flyktet fra tyske invasjonsstyrker. Hamar, Elverum og Trysil ble åsteder for avgjørende hendelser. I en kaotisk situasjon stod Kongen rakrygget og avviste tyskernes krav. «Kongens nei» står som en bauta i norsk historie.

Anno ønsker å sette fokus på dilemma, mot og oppbrudd, og knytte hendelsene opp til vår tids utfordringer. Utstillingen presenterer historien slik den er dokumentert gjennom tekst, foto, video og gjenstander, supplert med foto og rekvisitter fra filmen Kongens nei (Paradox film 1, 2016).

DEL 1 av utstillingen åpnet på Glomdalsmuseet 24. september 2016, og er tett knyttet opp mot hendelsesforløpet i filmen.
DEL 2 åpnet 8. mai 2017, og forteller om bombingen av Elverum, og hvordan krigen rammet enkeltmennesker.

Besøk nettutstillingen:
annomuseum.no/kongens-nei

Les mer om hendelsene i Hedmark i april 1940
Krigsutbruddet.no.

Utstillingen er produsert av Anno museum, med støtte fra Sparebanken Hedmark (nå Sparebankstiftelsen Hedmark), Paradox film 1 ASØstlendingen og Elverum kommune.

Glomdalsmuseet tilbyr omvisninger for grupper i utstillingen både i og utenfor åpningstid (se vilkår og priser). Vi tilbyr også foredrag med vår ekspert på militærhistorie, Ola Mørkhagen.

Anno har også produsert en vandreutstilling i samarbeid med Hedmark fylkesbibliotek, som er på vandring mellom bibliotekene i fylket.

  • Kongens nei - en vandreutstilling om de historiske hendelsene som fant sted tre dager i april.
    1/1
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2