Kan tradisjonshåndverk og materialkunnskap være et virkemiddel for å gjøre oss til mer ansvarlige forbrukere?
I løpet av helgen blir det flere kurs og foredrag, bl.a. kommer årets vinner av Regnbågåbrua - Vidar Sandbecks kulturpris, treskjærer Ragnar Nysæther for å fortelle om sitt liv som treskjærer.
For de tekstilinteresserte anbefaler vi foredraget "Reidesign og omsøm av klær i et bærekraftperspektiv», fortalt gjennom liv og virke til klesdesigner og målssømsskredder Veronika Glitsch.
Av kurs og workshops nevner vi bl.a. kurs i neversveiping, kurs i å lage treskjeer, og workshopen Fikselaug, der deltakerne får hjelp til å fikse klær som har gått i stykker.
Mer informasjon med komplett program for foredrag og kurs kommer så snart dette er klart.
VELKOMMEN!
Foreløpig program Holdbar Husflid – tre og tekstil
Mer og oppdatert info kommer så snart det er klart så følg med her og på Facebook.
Lørdag 22.06
Kurs:
10-16 Neversveiping del 1 - forhåndspåmelding (se info lenger ned)
10-16 Spikking av skjeer og sleiver del 1 - forhåndspåmelding (se info lenger ned)
Foredrag:
12.30 Ragnar Nysæther, vinner av Vidar Sandbecks kulturpris Regnbågabrua 2019, forteller fra sitt liv som treskjærer.
Utstilling:
Treskjæring av Grue husflidslag.
Søndag:
Kurs:
10-16 Neversveiping del 2
10-16 Spikking av skjeer og sleiver del 2
Foredrag:
12.00 Foredrag om dekorasjonsmaling ved Amund Spangen.
Åpning av utstillingen "Marmor og akantus -en utstilling om dekorasjonsmaling".
Spangen vil også her presentere sin nye bok om dekorasjonsmaling.
14.00 Foredrag om redesign
REDESIGN & OMSØM AV KLÆR I ET BÆREKRAFTPERSPEKTIV - Fortalt gjennom liv og virke til klesdesigner og målssømsskredder Veronika Glitsch.
Utstilling:
12.00 Åpning av utstillingen «Marmor og akantus»
Treskjæring fra Grue husflidslag.
Info om kurs:
KURS I SVEIPING AV NEVER
Vil du lære å lage holdbare og vakre bokser i never? Hva med en matboks som garantert holder maten fersk? Eller en boks til turkaffe eller nøtter? Never er et svært godt alternativ til plast, og inneholder bl.a. betulin som virker konserverende på mat.
Den 22. og 23. Juni arrangerer Elverum husflidslag todagerskurs i neversveiping under arrangementet «Holdbar husflid – tre og tekstil» på Glomdalsmuseet i Elverum.
Neversveiping vil si å sveipe never rundt en mal, og så låse neveren ved hjelp av en spesiell låseteknikk. Deretter setter man inn bunn og evt. lokk. På kurset lærer du teknikken, du får prøve deg på forskjellige bokser, og du lager en mal sånn at du kan fortsette på egen hånd også etter kurset. Du kan lage flere bokser hvis du vil, og kurslæreren har mange maler å velge mellom.
Kurslærer: Ola Tuveng
Dato: 22.-23.06.19
Tid: 10-16 begge dager.
Sted: Glomdalsmuseet i Elverum.
Pris: 1400,- (1100,- for medlemmer i Norges husflidslag)
Materialkostnad på 200,- tilkommer, og betales under kurset.
Påmelding til arild@husflid.no eller tlf. 48248284.
KURS I SPIKKE SKJEER OG SLEIVER
Lær deg kunsten å spikke skjeer og sleiver i rått tre. Finn rytmen, bli venn med stillheten, la hender og hode jobbe sammen. Med øks og kniv og emner rett fra skogen tryller vi fram vakre og holdbare ting du trenger på kjøkkenet.
Den 22. og 23. Juni arrangerer Hedmark husflidslag todagerskurs i å spikke skjeer og sleiver under arrangementet «Holdbar husflid – tre og tekstil» på Glomdalsmuseet i Elverum.
På kurset får du opplæring i materialutvelgelse og framgangsmåte for å kløyve frem emner, grovtelje emnene med øks, og spikke fram skjeene. Skjeene blir både vakre og unike, og er et godt alternativ til plastbestikk. På kurset får du også en innføring i bruk og stell av skjærende verktøy.
Kurslærer: Arild Larsen
Dato: 22.-23.06.19
Tid: 10-16 begge dager.
Sted: Glomdalsmuseet i Elverum.
Pris: 1400,- (1100,- for medlemmer i Norges husflidslag)
Påmelding til arild@husflid.no eller tlf. 48248284.
«Holdbar husflid – tre og tekstil» arrangeres i samarbeid med Hedmark husflidslag og Husflidskonsulenten i Hedmark, og er en del av Norges Husflidslags satsing HOLDBART. Gjennom HOLDBART ønsker vi å styrke tradisjonshåndverk og materialkunnskap som virkemiddel for å gjøre oss til ansvarlige forbrukere.