Påsketradisjoner

Søndag 17. mars åpner utstillingen Påsketradisjoner. I den anledning kommer utstillingens kurator og påskeekspert Geir Thomas Risåsen for å holde foredraget God påske!

For mange betyr påske ferie, skiturer, appelsin og kvikk-lunsj. Påskens innhold er imidlertid langt dypere og har preget nordmenns liv de siste 1000 år, som en sorgen og gledens høytid. Selv om Norge ble et protestantisk land ved reformasjonen i 1537, så har tradisjoner fra katolsk tid levd helt opp i nyere tid. Både jøder og kristne feirer påske som årets viktigste religiøse høytid. 

Påskens innhold er imidlertid forskjellig. Den verdslige påsken slik vi kjenner den tok først form på 1900-tallet. Geir Thomas Risåsen er konservator ved Norsk Folkemuseum og vil i foredraget God påske! se nærmere på hvordan påskens innhold har preget våre påsketradisjoner. 

Program: 

Kl 13: 00 i auditoriet: God påske! ved Geir Thomar Risåsen

Kl. 14:00: Åpning av utstillingen


Geir Thomas Risåsen

Risåsen er en norsk kunsthistoriker og sakprosaforfatter. Han har arbeidet med kulturminnevern og restaureringsprosjekter og er konservator ved Norsk Folkemuseum. Han har tidligere arbeidet hos Riksantikvaren og var da engasjert i restaureringen av Det kongelige slott. Fra 2007 til 2015 inntok han en sentral rolle under restaureringen av Eidsvollsbygningen.

  • Pasjonsviser som illustrerer Jesus' lidelseshistorie. Jesus på korset er omgitt av en urskive og bilder som viser historien time for time gjennom Langfredag, fra seks om morgenen til seks om kvelden. Foto: Emir Curt
    Pasjonsviser som illustrerer Jesus' lidelseshistorie. Jesus på korset er omgitt av en urskive og bilder som viser historien time for time gjennom Langfredag, fra seks om morgenen til seks om kvelden. Foto: Emir Curt
  • Gamle ski