Brumunddalsteknikken -Med pensel og porselen fra Asia til Asia

En utstilling som ble vist 22. juni - 31. desember 2014. Viser porselensmaling av Thanh Duc Hong fra Vietnam og Brumunddal med hans egenutviklede og verdenskjente maleteknikk.
I utstillingen vil det bli mulighet til å se et stort mangfold av uttrykk innen porselensmaling, både helt tradisjonelle, asiatiske mønster og mer moderne og europeiske uttrykk.

Det er også et stort mangfold av gjenstander, fra skjøre vaser til fliser og servanter.

Than Duc Hong

 

Thanh Duc Hong har kinesisk/vietnamesisk bakgrunn og han kom til Norge fra Vietnam som flyktning i 1978. Han bor i dag i Brumunddal med sin familie. Hans første møte med porselensmaling var på Toten folkehøyskole, hvor en av hans lærere holdt kurs. Senere studerte han til maskiningeniør på Gjøvik. Her studerte han også maskinteknisk tegning etter at han hadde fullført yrkesskolen og teknisk fagskole.

Thanh, som alltid har vært interessert i kunst og håndverk, bestemte seg etterhvert for å legge sin maskiningeniørutdannelse til side og fokusere på porselensmaling.

Brumunddalsteknikken

Thanh har utviklet sin egen maleteknikk, som han kaller Brumunddalsteknikken. Det er en ”strøk-teknikk”, der han bruker opp til fem forskjellige farger på penselen samtidig. Med denne blandingen maler han vått i vått. Dette er en blanding av amerikanske, europeiske, og asiatiske maleteknikker.  Det er i tillegg en ”en-brenningsteknikk”. En annen av Thanh sine spesialiteter er maling på store urner. Alt han maler, maler han med høy hastighet og stor presisjon.

Porselen – en måte å leve på.

Etter at Thanh valgte å satse på porselensmaling på heltid, startet han i 1984 opp med sine første kurs i porselensmaling. Nå har han vært lærer i over 30 år, og har gjort maling og lærervirksomhet til sitt yrke. Hver uke holder han fra 8 – 12 forskjellige kurs. Hans arbeidsgiver er blant annet Folkeuniversitetet. I tillegg har han dannet sitt eget firma: Thanh Art.

Han har nå sitt eget kurssted i Brumunddal hvor han holder mange kurs for elever fra inn -og utland i både glass- og porselensmaling.

Thanh elsker å lære bort sin kunst og er der alltid for sine elever. Elevene gir han sine beste skussmål, og mange av dem reiser med ham på utstillinger ute i verden. Thanh og hans maleteknikk er nå kjent over store deler av verden, og har blitt meget populær, ikke minst i Asia.

Han reiser også rundt i hele Norge, i Europa og Asia for å holde kurs, workshops, demonstrasjoner og har deltatt på mange messer og utstillinger. Hans arbeider har med tiden blitt meget populære i mange land, og da spesielt i deler av Asia.

Derfor kan vi si at porselensmaling i dag er en måte å leve på for Thanh, og at med ham så har porselensmaling blitt en eksportartikkel fra Norge og Brumunddal til Asia.

Utstillingen åpner den 22. juni og vil være på Glomdalsmuseet ut 2014.

Utstillingen er i samarbeid med Hedmark Fylkeskommune